Silicium ?

Wat is Silicium ?


Silicium
, ook wel Kiezelzuur genoemd, is één van de meest voorkomende mineralen op de aarde en is aanwezig in gesteentes en zand. Silicium komt niet alleen voor in de natuur, maar ook in onze voeding (volkoren granen (haver en gierst), bananen, rozijnen, bonen, linzen, drinkwater, bier, heermoes, brandnetel) en in de bouwstenen van de bindweefsels in ons lichaam.

Waarom heeft ons lichaam Silicium nodig?

Silicium zit voornamelijk in je huid, spieren en pezen, botten, tanden en kraakbeen, haar, nagels, bloedvaten en slijmvliezen. Silicium zorgt voor de structuur, stevigheid en elasticiteit van ons Collageen. Collageen is de bouwsteen van al onze bindweefsels, o.a. van onze botten, spieren en huid.

Waarom heeft ons lichaam vanaf 35 jaar extra Silicium nodig?

Bij de geboorte bevat ons lichaam de grootste concentratie aan Silicium. Vanaf 25-30 jaar verliest ons lichaam meer en meer Silicium. Ook de inname van Silicium via de voeding daalt met ouder worden. En bovendien is onze voeding steeds meer bewerkt, waardoor het minder rijk is aan Silicium. Vanaf 60 jaar schiet nog slechts 20% van de oorspronkelijke hoeveelheid aan Silicium over.